Εικόνες του κράτους πρόνοιας της δεκαετίας του 1960.

   Ο τρόμος για την καθημερινή επιβίωση, στα μάτια ενός γέροντα την κατοχη. 




Χρειάστηκαν λίγες ημέρες η λίγοι μήνες για να κατακρημνιστούν όλα εκείνα που το μεταπολεμικό Ελληνικό κράτος καθιέρωσε και οργάνωσε, στα πλαίσια της ανοικοδόμησης και του εκσυγχρονισμού του. Οι υπηρεσίες και οι παροχές του Κράτους Πρόνοιας που κατοχυρώθηκαν τις δεκαετίες 1950 και 60, και διευρύνθηκαν την δεκαετία του 1970, συνήθως υπό την πίεση των κοινωνικών αγώνων, καταργήθηκαν και κατέρρευσαν προς χάριν της διαφαινόμενης η υπαρκτής επισφαλειας των κερδών του τραπεζιτικού και χρηματιστηριακού καπιταλισμού, οδηγώντας όχι σε 30 η 40 χρόνια οπισθοδρόμηση, αλλά στον σκοτεινό 19ο αιώνα.
Στα πλαίσια των προαναφερομένων Προνοιακών παροχών, ήταν και τα επιδόματα που δίδονταν σε εκείνους που είχαν χαμηλό εισόδημα. Δημοσιεύουμε καταστασεις αποριας για το Αρχανι του ετους 1966. Τα επίθετα έχουν σβηστεί για ευνοήτους λόγους.Κατ αρχάς υποβάλλονταν οι αιτήσεις απο τους ενδιαφερομένους, που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια που καθόριζε το καθεστώς Πρόνοιας.Η Επιτροπή Εξακριβώσεως Απορίας, ήταν αυτή που συγκέντρωνε τα δικαιολογητικά και αποφάσιζε για την επάρκεια τους. Αποτελούνταν-το 1966- από τον δάσκαλο του χωριού(Ευάγγελος Καραγιαννοπουλος), τον Αγροφύλακα(Ιωαν. Μπιτος) και τον Γραμματέα της Κοινότητος(Αθαν. Υφαντή). Κατόπιν ο Κλητήρας(Σεραφείμ Σκαρλάτος) τοιχοκολλούσε την Κατάσταση Απόρων στην πόρτα του Κοινοτικού γραφείου για να λάβουν γνώση οι κάτοικοι του χωριού, συμφωνώντας η εγείροντας τυχόν ενστάσεις. Τέλος η Κατάσταση Απόρων αποστέλλονταν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Φθ/δος, η οποία με βάση τα περιουσιακά και λοιπά οικονομικά στοιχεία των υποψηφίων απόρων αποφάσιζε περί της υπαγωγής του η μη στο καθεστώς απορίας, και επέστρεφε τις ελεγμένες καταστάσεις στην Κοινότητα. Μερικές φορές η Υπηρεσία ζητούσε συμπληρωματικά στοιχεία, όπως π.χ. ποσότητα καπνού που παρήγαγε ο υποψήφιος άπορος για να αξιολογήσει το εισόδημά του. Τα έγγραφα που αφορούν το 1966, είναι πολύ περισσότερα. Απλώς δημοσιεύουμε ένα μικρο δείγμα τους.






















-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας 1962.



Οι οδηγίες του βιβλιαρίου περιγράφουν ενα προνοιακό καθεστώς, που σε αντίθεση με το υπάρχον -50 χρονια μετα-, φαντάζει καλύτερο.


     ΠΗΓΗ

Αρχειο του διαχειριστου. Αξίζει να σημειώσω πως περιήλθαν στην κατοχή μου τα εν λόγω έγγραφα. Πριν 15 χρόνια περίπου, ένας φίλος μου ο οποίος εργαζόταν ως συντηρητής γεφυρών στον ΟΣΕ, τα βρήκε πεταμένα στην βάση μιας γέφυρας, μαζί με άλλους φακέλλους της Πρόνοιας πολλών χωριών του νομού μας, και θεώρησε σκόπιμο να μου φέρει δυο φακέλλους που αναφέρονταν στο Αρχάνι -των ετών 1966 και 1967- που ανακάλυψε μετά απο πρόχειρη έρευνα. Το πιο πιθανό είναι, πως κάποια στιγμή που η υπηρεσία αποφάσισε να καταστρέψει τα έγγραφα, θεώρησε σκόπιμο ο αρμόδιος υπάλληλος αντί να τα κάψει οπως συνηθίζεται, να τα πετάξει στην γέφυρα του ΟΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου